Minna Rampa edustaa Suomea naisamatööriohjastajien EM-kilpailussa Norjassa 2.-3.5.2023

Kuva: Minna Rampa ja omakasvatti Amilakvari voittajina Riihimäellä. Kuvaaja Christa Matikainen

Minna Rampa on Kokemäellä hevosten kuntoutustoimintaa pyörittävä 32-vuotias yrittäjä, jolla on nuoresta iästään huolimatta vuosien kokemus raviurheilusta. Hän sijoittui naisohjastajien SM-kilpailussa pronssisijalle vuonna 2022.

Norjassa ajettaviin EM-kilpailuihin 220 starttia ja 24 voittoa hevosilla ohjastanut Rampa lähtee luottavaisin mielin.

– En ole koskaan ajanut ulkomailla kilpaa, enkä muutenkaan kansainvälisiä lähtöjä. Ravinaisten SM-kisaan olen osallistunut kolmesti, niistä tuloksena pari pronssia. On iso kunniatehtävä lähteä edustamaan Suomea. Ei todellakaan kauaa tarvinnut miettiä, lähdenkö vai en!

Lue Minnan haastattelu tulevasta Hevosenomistaja-lehdestä 2/23!

Tänä vuonna FEGAT:n naisamatööriohjastajien EM-kilpailu järjestetään Norjassa Bjerken ja Momarkenin raviradoilla 2. ja 3.5.2023.

Kilpailussa ajetaan neljä osalähtöä, kolme lähtöä per ohjastaja. Ohjastajat keräävät osalähdöistä pisteitä sijoitustensa perusteella, ja suurimman kokonaispistemäärän kerännyt kuski voittaa mestaruuden.

EM-edustajan valinta

EM-edustajaksi valitaan ensisijaisesti SHKL:n järjestämässä Racing Amatööriohjastajien SM-finaalissa parhaiten sijoittunut naisohjastaja. Toissijaisesti otetaan karsintaperusteeksi Suomen Ravinaiset ry:n järjestämä naisohjastajien SM.

Ohjastajan tulee lisäksi täyttää amatööriohjastajan vaatimukset ja omata vähintään 10 voittoa kärrylähdöistä. Monté-voittoja säännöt eivät huomioi.

Suomalaiset ovat voittaneet naisamatööriohjastajien Euroopan mestaruuden neljästi: Kaarina Lappi-Heininen vuonna 1973, Hanna Kaihlajärvi 1993, Saara Mäkinen 2010 ja Marika Parviainen 2013. Lisäksi mitalisijoja ovat Suomeen tuoneet 1992 Tuija Irri (2.), 1999 Mari Kolkkinen (3.) ja 2018 Saara Mäkinen, tuolloin Sihvonen (2.)

Katso tästä kaikki Suomen edustajat kansainvälisissä amatööriohjastajakilpailuissa.